Afsluiten van een lening

3 tips om in de gaten te houden bij het afsluiten van een lening

Wees altijd voorzichtig met geld lenen. Denk aan het bedrag dat je echt nodig hebt, de uitleentermijn en de geldverstrekker. En: kies de juiste lening. We geven je deze 3 belangrijke tips.

1. Is geld lenen noodzakelijk?
Wanneer je geld wil lenen, moet je niet alleen het geld dat je leent terugbetalen, maar ook de rente. Dat is geld dat je kunt sparen of aan andere dingen kunt besteden. Wil je geld lenen voor niet-essentiële zaken zoals een nieuwe telefoon of een vakantie?

Een persoonlijke lening van bijvoorbeeld 30.000 euro, met een rentepercentage van 15% per jaar, af te lossen over twee jaar op maandbasis, zou je alleen al aan rente 4.590 euro kosten. Bedenk wat je allemaal met dat geld zou kunnen doen.

In veel gevallen is een lening afsluiten zelden de beste optie. Er zijn andere manieren om te betalen voor de dingen die je echt wilt. Het begint met een goede planning. Ben je bijvoorbeeld van plan om op vakantie te gaan, begin dan van tevoren met sparen. Leg elke maand wat geld opzij totdat je genoeg hebt om de kosten te dekken.

2. Kun je de lening terugbetalen?
Maak, voordat je een lening aangaat, een budget en gedetailleerd overzicht van je maandelijkse uitgaven, besparingen en schulden. Ga na of je je wel kunt veroorloven om elke maand terug te betalen. Als je uit dit overzicht merkt dat je geen geld over hebt, wordt het lastig om elke maand de aflossingen te doen.

Zelfs als je de lening kunt terugbetalen, leen niet meer dan wat je werkelijk nodig hebt. Kies een betalingstermijn die het beste past bij jouw omstandigheden. Betaal zo snel mogelijk terug: hoe langer het duurt om terug te betalen, hoe meer rente je betaalt.

3. Is de financiële instelling betrouwbaar?
Pas op voor aanbiedingen die te mooi klinken om waar te zijn. Dit kunnen trucs zijn die worden gebruikt bij oplichting met tussenpersonen. Als bellers beweren dat ze voor een bank, een financieel bedrijf en zelfs de overheid werken, moet je de betrokken instelling bellen om de verstrekte informatie te controleren.

Banken of hypotheekverstrekkers zullen hun klanten nooit vragen om geld te lenen van een andere financieringsmaatschappij om bestaande leningen terug te betalen. Wil je echt een lening afsluiten, benader dan gerenommeerde banken of financiële instellingen en zorg ervoor dat je de tarieven en voorwaarden vergelijkt.

Door admin