Je auto thuis opladen

Als je binnenkort een elektrisch voertuig wil aanschaffen, is het je aangeraden om eerst een laadpaal thuis te laten installeren. Op die manier kun je snel en eenvoudig je EV thuis laden. Je bent niet aangewezen op openbare oplaadpalen en je auto kan opladen wanneer je slaapt. In deze blog behandelen we de verschillende factoren die van belang zijn voor het opladen van je auto thuis.  

Maximale amperage

Het model en type uitvoering van je elektrische auto maakt uit hoeveel ampère er nodig is bij het laden van je auto. De snelheid van het laden hangt nauw samen met de capaciteit van de amperage van je auto. Dit is zeker een aspect die je goed moet navragen, indien je van plan bent om om binnenkort een elektrisch voertuig aan te schaffen. In de meeste gevallen wordt je hierover omstandig geïnformeerd. Let dus goed op de maximale amperage van je auto!

Aantal fasen

Het aantal fasen waarmee je auto geladen moet worden is ook een aandachtspunt. Er zijn namelijk verschillende soorten elektrische voertuigen die op basis van verschillende fasen opgeladen kunnen worden. Zo heb je 1-fase, 2-fase en 3-fase kabels. Zie er altijd op toe dat je voor de juiste kiest. Hoe hoger de fase, des te sneller je auto opgeladen kan worden. Een 3-fase elektrisch voertuig kan niet opgeladen worden met een laadpaal die een capaciteit heeft van 1-fase, andersom is dit overigens wel mogelijk. 

Benodigde maximale standaard netstroom

Thuis een laadpaal laten monteren betekent dat de benodigde capaciteit van de netstroom ook aanwezig moet zijn. Een EV met als capaciteit 10A kan je maximaal met 10A opladen. In Nederland hebben de meeste huishoudens een netaansluiting die minimaal 25 ampere capaciteit behelst. De meest voorkomende laadpaal die je terugziet in de praktijk is 3 fase 25 ampere (3 x 25A). Daarnaast komt er ook veelvuldig de klasse van 1 fase 40 ampere voor. Je dient deze en alle eerder genoemde punten rekening te houden. Als alle punten goed op elkaar zijn afgesteld kun je de auto namelijk het beste en op de meest efficiënte manier opladen.  Je komt hierdoor niet voor verrassingen te staan. 

Door admin