Ben jij een ondernemer, maar kom jij erachter dat je een pensioen opbouwt? Dan is het belangrijk om hier stappen in te ondernemen zodat je tijdens je pensioen zorgeloos de dingen kunt doen die je graag wilt doen. Pensioenopbouw is een van de meest cruciaal stappen die een ondernemer kan nemen. Uiteindelijk creëer je een inkomen dat blijft bestaan zelfs wanneer je niet langer actief bent in je bedrijf. Het is ook een veilige manier om tijdens de pensioenfase geld te sparen en toe te laten komen in je levensstijl. Wij kunnen ons voorstellen dat je naast het ondernemen je niet precies weet hoe je een pensioen opbouwt. Gelukkig vertellen wij het jou allemaal in deze blog! Dus lees snel verder voor meer informatie.

Sparen

De eerste en meest voor de hand liggende manier om een pensioen op te bouwen kun je doen door te sparen. Er zijn genoeg manieren om als ondernemer geld te sparen voor pensioengeld. Eén optie is om een lijfrenteverzekering af te sluiten waar je periodiek een bepaald bedrag naar toe gaat. Maar je kunt ook een nieuwe bankrekening openen en hier maandelijks geld op storten. Het enige nadeel aan bankspaarproduct is dat de rentes ontzettend laag zijn. 

Beleggen

Gelukkig is er naast sparen ook een andere manier om een pensioen op te bouwen waar over het algemeen je geld stijgt in waarde. Hier hebben we het over beleggen. Hiermee probeer je op lange termijn ervoor te zorgen dat je geïnvesteerde geld meer rendement oplevert. Helaas zitten hier ook risico’s aan verbonden. Wij adviseren je daarom om altijd goed te verdiepen in de manieren van beleggen en welke risico’s er om de hoek komen kijken. 

Verschillende types pensioenvoorzieningen

De Nederlandse regelgeving biedt verschillende soorten pensioenvoorzieningen, afhankelijk van de financiële middelen en doelstellingen die jij hebt als ondernemer. Denk hierbij aan: Bedrijfspensioenfondsen, Individuele keuze pensioenfondsen (IKF’s) en Vast Rente Pensioenfonds (VRPF). Deze verschillende mogelijkheden stellen ondernemers in staat hun persoonlijke comfortzone met betrekking tot risico’s en rendement te bepalen voor hun toekomstige pensioengeld. Ideaal wanneer je niet helemaal weet hoe je je kunt voorbereiden op je oude dag.

Heb je behoefte aan een gesprek met een adviseur? Dan raden we je aan om een gesprek in te plannen bij KPRA. Je kunt een vrijblijvend adviesgesprek inplannen voor al je pensioenvragen als ondernemer, maar ook particulier! Klik hier voor meer informatie: pensioenadvies werkgever

Door admin