tips afwikkeling erfenis

Verwacht je binnenkort een erfenis van een overleden dierbare? In dat geval zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Hoe zit het bijvoorbeeld fiscaal? Welke gevolgen heeft een erfenis op de belasting die je een volgend jaar betaalt? Hoe zwaar telt de erfenis mee in je vermogen? Enzovoorts. Op deze pagina lees je meer over de wijze waarop je het beste met een erfenis om kunt gaan. Het is vaak een thema waarover een uitvaartondernemer je niets kan vertellen en je dus zelf veel informatie over op moet zoeken. 

#1: vergeet de aangifte inkomstenbelasting niet

Allereerst is het belangrijk om je te beseffen, dat er nog IB-aangifte moet worden gedaan over het jaar waarin iemand overleden is. Vaak wordt gedacht dat je deze aangifte indirect via het opgeven van de erfenis in je eigen aangifte doet. Dit is echter niet correct! Je dient altijd een losse IB-aangifte in te vullen voor de overledene. Je ontvangt hier een zogenaamd F-biljet voor van de fiscus. Je kunt deze ook zelf aanvragen bij de Belastingdienst, als je deze nog niet ontvangen hebt. 

#2: beneficiair aanvaarden van een erfenis

Het kan voorkomen dat je direct na het overlijden van een dierbare nog geen goed beeld hebt van diens administratie. Hoeveel spaargeld heeft iemand? Wat is de inboedel waard? Zijn er nog openstaande schulden, zoals leningen of een hypotheek op de woning? Het zijn vragen die je jezelf moet stellen voor het aanvaarden van de erfenis. Het kan lonen om voor het beneficiair aanvaarden van een erfenis te kiezen. In dit geval ben je nooit persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden die een overleden dierbare had. 

#3: in kaart brengen van de inboedel

Een volgende stap is het in kaart brengen van de inboedel. Kijk hierbij niet alleen naar hetgeen zich binnen de woning bevindt, maar let ook op een gehuurde opslagruimte als een externe garage. Zoals reeds genoemd werd, is dit ook het moment om de administratie van een overledene door te nemen op zoek naar mogelijke schulden. Je mag de inboedel nog niet wegdoen, voordat deze schulden in kaart zijn gebracht. Goederen die weinig tot niets waard zijn, kun je vanzelfsprekend wel afvoeren of zelf bewaren. 

#4: aangifte doen van de erfenis

Nadat de erfenis is uitgekeerd, dien je hier aangifte van te doen bij de fiscus. Vaak stuurt de fiscus je hier een uitnodiging voor. In de online portaal van de Belastingdienst kun je de aangifte vervolgens zelf invullen. Mocht je geen uitnodiging ontvangen hebben, dan dien je deze zelf aan te vragen. Het is verplicht om de erfenis aan te geven, daar je hier vaak belasting over betaalt. De hoogte van de te betalen belasting is afhankelijk van je relatie tot de overleden dierbare en het vermogen waarover deze beschikte. Je betaalt het minst aan erfbelasting wanneer je de partner van een overledene bent. In dit geval profiteer je van een vrijstelling tot ver boven de zes ton. 

Het kan verstandig zijn om een notaris in te schakelen om je te laten helpen bij de afwikkeling van een erfenis. Het voorkomt fouten! 

Door admin