wat is een verhuurhypotheek

Er bestaan diverse soorten hypotheken. De meest voorkomende, zoals de spaarhypotheek, annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek, zijn bij iedereen wel bekend. Alleen, die ‘verhuurhypotheek’, wat moeten we ons daar nu precies bij voorstellen? Voor wie er onbekend mee is: een verhuurhypotheek sluit je af op het moment dat je een huis wilt kopen voor de verhuur. Je gaat dus niet zelf in het huis wonen, maar koopt het als een investering voor verhuur. Maar wat maakt de verhuurhypotheek nu eigenlijk zo aantrekkelijk voor de aspirant koper?

Wat houdt de verhuurhypotheek in?

Zakelijke investeerders zijn doorgaans kapitaalkrachtig genoeg om koopwoningen en appartementen op te kopen voor de verhuur. Als particuliere woningeigenaar heb je doorgaans veel minder kapitaal beschikbaar om te investeren in een tweede, of zelfs derde woning bestemd voor verhuur aan derden. Een verhuurhypotheek vormt in dat geval een uitkomst. Hij is namelijk ook voor particulieren bedoeld, waardoor het ineens mogelijk wordt om als particulier verhuurder te worden.

Verschil woonhypotheek en verhuurhypotheek

De verhuurhypotheek biedt diverse mogelijkheden. Woon je bijvoorbeeld in een koopappartement en ben je voornemens te verhuizen naar een andere koopwoning of huurwoning, dan kun je overstappen van een woonhypotheek op een verhuurhypotheek als particuliere woningeigenaar. Maar waarom zou je dit doen? Wat is dan het grote verschil tussen beide hypotheken?

Het verschil is dat je met een gangbare woonhypotheek niet zomaar je koopwoning aan derden mag verhuren van de hypotheekverstrekker. Bij de verhuurhypotheek is de situatie omgekeerd, daar is het namelijk uitsluitend de bedoeling dat je de woning verhuurt en dus niet zelf bewoont. Met de inkomsten die je uit de verhuur ontvangt betaal je de maandelijkse hypotheeklasten.

Koopwoning verhuren? Het is mogelijk met de verhuurhypotheek

Het overstappen of aangaan van een verhuurhypotheek is dus goed nieuws voor woningeigenaren die niet meer zelf in de eigen woning willen blijven wonen -men gaat samenwonen bijvoorbeeld- maar toch de woning niet kwijt willen. Heb je een woonhypotheek en informeer je bij de bank of je de woning mag verhuren, dan is dit in de meeste gevallen niet toegestaan. Je zult de woning dan moeten verkopen, of een tijdje leeg laten staan, totdat je de knoop doorhakt deze te verkopen. De verhuurhypotheek biedt je dus de mogelijkheid je woning gewoon aan te houden en te verhuren. Een geruststellende gedachte voor mensen die bijvoorbeeld gaan samenwonen. Zo heb je altijd je eigen woning nog achter de hand.

Tot slot

Wordt jouw woning verhuurd, dan gebeurt dit meestal voor een periode van minimaal 1 jaar. Je kunt de huurder een tijdelijke huurovereenkomst aanbieden, of een vast huurcontract.

Heb je onverhoopt toch je woning nodig, omdat je relatie bijvoorbeeld is beëindigd, dan kun je niet direct terug je eigen woning in en zul je pas aan het einde van het huurcontract dus weer de beschikking hebben over je woning. 

Het verhuren van een woning kun je zelf regelen, je zult dan wel een juridisch kloppend verhuurcontract dienen op te stellen. Daarnaast informeer je bij de gemeente waar jouw koopwoning gesitueerd is, of er vergunningen nodig zijn voor jouw plannen. 

Door admin