Wat is een hypotheekrente

Wie als starter op de huidige woningmarkt zijn intrede doet lijkt voor een onmogelijke opgave te staan: de huizenprijzen zijn immers de afgelopen tijd tot grote hoogtes gestegen. Het is daarom belangrijk om zelf een flink bedrag aan eigen geld te kunnen inleggen, zodat de keuze binnen het woningaanbod voor jou wat ruimer wordt. Wie een woning wil kopen, krijgt vrijwel altijd te maken met een hypotheek. Dit is een geldlening, met het huis als onderpand. Over een lening betaal je rente, in dit geval dus hypotheekrente. In dit artikel leggen we je uit wat hypotheekrentes precies inhouden en waar je op moet letten.

Wat is hypotheekrente?

Hypotheekrente is een percentage (uitgedrukt in procenten) wat je aan kosten betaalt aan de hypotheekverstrekker voor het lenen van het hypotheekbedrag. Je betaalt deze kosten maandelijks in principe. Leen je dus een bedrag van 100.000 euro, en betaal je hierover 1,5% hypotheekrente, dan zou je per jaar 1500 euro rente betalen. Deze 1500 euro wordt echter verdeeld over 12 maanden, waardoor je maandelijks in dit geval 125 euro hypotheekrente zou betalen (naast je maandelijks aflossing van je hypotheek).

Het lenen van geld kost dus geld, alleen hangt de mate waarin dus af van de hypotheekrente. Een rente van rond de 4% is jarenlang bijvoorbeeld gangbaar geweest. In dat geval zou je maandelijks bijna het drievoudige kwijt zijn geweest aan kosten.

Hypotheekrentes staan historisch laag

Is het nu goed of slecht nieuws dat de hypotheekrentes momenteel bijzonder laag staan? Om je direct het antwoord hierop te geven: dit is goed nieuws voor iedereen die een hypotheek aangaat. Zoals reeds uitgelegd bespaar je op je maandelijkse hypotheekkosten dankzij een lage hypotheekrente. Vele Nederlanders zijn zich uiteraard bewust van de voordelen van een lage hypotheekrente. Mede hierdoor is de woningmarkt oververhit geraakt: iedereen wil juist n├║ een koopwoning kopen, gezien de lage rentes. Tel daarbij op dat er te weinig nieuwbouwwoningen bij gebouwd zijn de afgelopen jaren, waardoor er een relatief tekort aan woningen is ontstaan op de koopwoningmarkt.

Aandachtspunten hypotheekrente

Je kunt hypotheekrente laten vastzetten. Dit wil zeggen dat je een bepaald percentage hypotheekrente betaalt voor een bepaalde periode. Zo kun je de hypotheekrente 5 jaar laten vastzetten, maar ook 10 jaar, 20 jaar of zelfs 30 jaar (de gehele looptijd). Op dit moment doe je er verstandig aan de hypotheekrente eigenlijk voor een periode van zo’n 15 tot 20 jaar te laten vastzetten. 30 Jaar vastzetten levert het hoogste rentepercentage op; bijna 3%. Bij 15 jaar tot 20 jaar zit je rond de 2% hypotheekrente. Het is namelijk zo dat hoe langer je de hypotheekrente vastzet, des te hoger het percentage hypotheekrente ligt.

Loopt het termijn eenmaal af waarin je de hypotheekrente had vastgezet, dan krijg je een nieuw rentepercentage aanbod van je hypotheekverstrekker. Liggen de rentes over 15 jaar een stuk hoger, dan ga je dus ineens flink meer geld betalen maandelijks. Echter, over 15 jaar is je inkomen wellicht meegestegen en kun je het jezelf veroorloven. Het is daarom zonde om nu niet flink de vruchten te plukken van de lage hypotheekrentes.

Door admin