geld lenen tijdens de inflatie

Het moge duidelijk zijn dat 2022 op financieel vlak een zwaar jaar was. We zagen onze koopkracht met sprongen kelderen. Iedereen voelde dit in zijn portemonnee. De inflatie heeft eigenlijk op alles invloed. Maar hoe zit dat wanneer je voor de inflatie geld geleend had of dit juist overweegt nu de inflatie gaande is? Is geld lenen tijdens een inflatie wel zo’n goed idee? In dit artikel lees je hier meer over.

Financieel voordeel voor bestaande leningen

Mensen die net voor de inflatie een lening hadden afgesloten, hebben daar nu een groot financieel voordeel van. Op dat moment hebben zij namelijk producten of diensten tegen de toenmalige prijs kunnen kopen. Enkele maanden later was de kans al groot dat zij hier veel meer voor hadden moeten betalen. In andere woorden: ze hebben voor minder geld meer kunnen kopen. Niet alleen het geld is namelijk minder waard geworden, ook de lening. Op die manier beschik je dus eigenlijk over een enorm voordeel. Je hebt de lening op het juiste moment afgesloten.

Nieuwe lening afsluiten

Maar wat als je onverhoopt nu een lening af wil sluiten? Op dit moment is de inflatie nog in volle gang. Hoewel de cijfers lijken te stabiliseren, kan niemand vertellen of het hoogtepunt inmiddels al is bereikt. Bij het afsluiten van een nieuwe lening loop je dan ook wel wat risico. Misschien is het bijvoorbeeld beter om – indien mogelijk – wat langer te wachten. Misschien daalt de inflatie en neemt de koopkracht weer toe. Dan ben je goedkoper uit door wat langer te wachten.

Daarnaast moet je ook rekening houden met een mogelijke stijgende inflatie. Dit heeft invloed op de koopkracht. Is het dan wel verantwoord om maximaal te lenen? Bedenk goed dat je de lening niet alleen nu moet kunnen betalen, maar ook in de toekomst. Ook de banken proberen ons in bescherming te nemen. Daarom zijn sinds 15 juli jongstleden strengere regels van kracht gegaan. Hierdoor kunnen mensen minder geld lenen. Nodig om bescherming te bieden wanneer de inflatie blijft stijgen. Zo komt men niet in de financiële problemen terecht doordat ze de lening niet meer kunnen betalen.

Nu de lening oversluiten

Overweeg je al tijden om je leningen over te sluiten? Maar heb je de knoop nog altijd niet doorgehakt? Dan is nu het moment om dit te doen. Op dit moment blijft de rente namelijk redelijk stabiel laag op de persoonlijke lening. Echter, de kans is erg groot dat hier de komende jaren verandering in zal komen. Nu is nog de tijd om hiervan te profiteren. Zeker wanneer de bestaande leningen op een eerder moment tegen een hogere rente zijn afgesloten. Maak hier nu dan ook nog even dankbaar gebruik van.

Houd er wel rekening mee dat je door de aangescherpte regels inmiddels misschien minder kan lenen. Het is dus niet vanzelfsprekend dat je de gehele lening kunt oversluiten.

Door admin