In nog vrij recente jaren zijn kredietverstrekkers niet altijd even positief in het nieuws geweest als het gaat om leningen. De media stonden na de bankencrisis vol met verhalen van mensen die in de problemen kwamen omdat zij hun lening niet meer terug konden betalen. Er is sindsdien veel veranderd binnen de financiële sector om ervoor te zorgen dat dit soort problemen zich niet snel zullen herhalen. Inmiddels is zakelijk lenen weer stevig toegenomen en is het voor veel ondernemers aantrekkelijk om een lening aan te gaan. 

Met het oog hierop vraag jij je als ondernemer wellicht af welke zakelijke lening je het beste kunt afsluiten. In dit artikel lees je hoe je geld kunt lenen om te investeren in je bedrijf.

Hoeveel geld wil je zakelijk lenen?

Als je een eigen bedrijf wilt beginnen dan heb je daar geld voor nodig. Dit kun je voor allerlei dingen nodig hebben: het huren van een bedrijfspand, het kopen van een auto of busje, het aannemen van personeel of geld om ergens in te investeren. Waar je het geld ook voor nodig hebt, waarschijnlijk heb je dat niet even privé achter de hand. Wil je een zakelijke lening afsluiten oriënteer je dan goed op de mogelijkheden. 

De meest voorkomende zakelijke leningen zijn:

  • Starters lening 
  • Krediet op zakelijke rekening
  • Vaste zakelijke lening
  • Voorraad Lening, kortdurende lening op voorraad
  • Crowdfunding – zelf te organiseren, wordt niet bancair aangeboden

Bedrijfsplan presenteren aan meerdere financiële instellingen

De eerste stap is om te bedenken wat je wil met je bedrijf. Weet je echt zeker dat je hier de komende jaren al je tijd in wilt steken? Als je volledig achter je plannen en ideeën staat, dan kun je de stap zetten om naar de bank te gaan. Presenteer je bedrijfsplan, waarin je een realistische winstprognose verwerkt. Maak echter niet een afspraak bij slechts een bank. Bezoek er meerdere financiële instellingen en ontdek welke financiële middelen zij jou kunnen bieden ter hoogte van welk bedrag. Hoeveel geld ze bereid zijn om aan jou te lenen, kan flink verschillen per bank.

Vervolgens is het belangrijk om te bepalen hoe veel geld je nodig hebt. Het is onverstandig om meer te lenen dan je nodig hebt, ook al wordt het je misschien wel aangeboden door de banken. Geld lenen kost uiteindelijk altijd geld, omdat je er rente over moet betalen. Probeer dus zo goed mogelijk in kaart te krijgen hoeveel geld je nodig zult hebben en leen niet meer.

Realistische afbetaling hanteren

Bij het kiezen van een financiële instelling beslis je niet alleen op basis van het bedrag wat je uitgeleend kan worden. Kijk ook naar de termijn waarin je het terug kunt betalen en hoeveel rente je moet betalen over het geleende bedrag. Zorg dat de manier van terugbetalen past in het plan dat je hebt voor je bedrijf. Verwacht je dat je in het begin weinig geld zult verdienen, neem dat dan mee in je plan.

Door admin