Geld lenen? Zo bespaar je op de rente

Het kan voorkomen dat je financiële middelen ontoereikend zijn voor hetgeen je kopen wilt. Soms kunnen onvoorziene uitgaven hoger uitpakken dan verwacht, of je besluit aan een opleiding te beginnen en hebt hier geld voor nodig. In dat geval kun je ervoor kiezen geld te lenen bij een financiële instantie. Of je overweegt bijvoorbeeld een duur product op afbetaling te kopen. Maar waar doe je nu verstandig aan? Hoe kun je zo verantwoord mogelijk lenen? Natuurlijk weet je dat geld lenen geld kost, maar hoe kun je die kosten zo laag mogelijk houden? Je leest het hier.

Soorten leenvormen

Populaire en veel voorkomende leenvormen zullen we hieronder voor je op een rijtje zetten. Wat is de beste leenvorm en waar liggen de aandachtspunten? Niet alleen is de rente vergelijken belangrijk, maar ook moet de leenvorm bij je passen. Wat is de beste keuze voor jou? 

Populair, de persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening spreek je met de financiële instelling een looptijd af en een maandelijks aflossingsbedrag. Aan het einde van de looptijd heb jij je lening afbetaald. Natuurlijk betaal je rente, maar deze ligt doorgaans lager dan bij andere leenvormen. De rente wordt meegenomen in het maandelijks af te lossen bedrag. Tip: kies een zo kort mogelijke looptijd, zo betaal je de minste rente.

Duur Rood Staan

Rood staan, ook bekend als ‘krediet op betaalrekening’ is een dure leenvorm. Niet alleen ligt de rente doorgaans hoger dan bij andere leenvormen, maar het gevaar loert ook uit een ander hoek; je hebt het nauwelijks nog in de gaten wanneer je rood staat op je betaalrekening. Rood staan kan hierdoor een normale gang van zaken voor je worden, waarbij er telkens een fors rentebedrag maandelijks of per kwartaal wordt afgeschreven. Doe je dit jarenlang, dan kan de rente na 10 jaar ongeveer hetzelfde bedrag zijn als wat je gemiddeld rood staat. Daarnaast hanteren sommige financiële instellingen de regel dat je eens per kwartaal positief dient te staan. Dit kan dan ineens problematisch voor je worden.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet kent geen eindtijd. Je lost maandelijks -inclusief rente- af, en je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Het is wel zo dat de rente niet vaststaat. Stijgt de rente, dan stijgen de kosten voor jou. Met het doorlopend krediet heb je geld achter de hand indien nodig. Ga er zorgvuldig mee om en laat je niet verleiden het afgeloste geld weer op te nemen; dit is namelijk de valkuil van het doorlopend krediet, aflossen en weer opnemen.

Op afbetaling kopen dan maar?

Het kan zeer verleidelijk zijn om spullen op afbetaling te kopen. Je hebt die nieuwe smartphone of wasmachine zó gekocht en je hoeft ook nog eens geen geld ineens te betalen. Dit kan als heel prettig ervaren worden. Maar besef je goed dat er de komende 2 tot 5 jaar maandelijks een bedrag van je rekening wordt afgeschreven inclusief rente. De smartphone, daar betaal jij dan honderden euro’s extra voor, wat bijvoorbeeld inhoudt dat je geen 700 euro, maar bijvoorbeeld 1100 euro aan het einde van de periode hebt betaald voor je smartphone. Best duur toch?

Conclusie

Geld lenen kost je altijd geld, ongeacht voor welke leenvorm je kiest. Gelukkig kun je besparen door de leenvorm met de laagst mogelijke rente te kiezen. Wil je op afbetaling kopen? Denk dan eerst even goed na: een persoonlijke lening of doorlopend krediet kan je echt helpen de kosten van het lenen zo laag mogelijk te houden.