Autoverzekering


Afsluiten van een autoverzekering

In Nederland is het wettelijk verplicht om een autoverzekering te hebben indien je in het bezit bent van een auto. Dit is vastgelegd in de wet: Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). De wet is ook onder meer geldig voor het verzekeren van andere motorrijtuigen zoals motor en bromfiets. De verzekering die je afsluit vergoedt de schade die jij met je auto hebt veroorzaakt. Tevens heb je ook de mogelijkheid om je auto te verzekeren tegen schade, ook wel casco genoemd.

Je bent verplicht om je auto te verzekeren

De autoverzekering is vooral bedoeld om de aansprakelijkheid te kunnen dekken. Dat wil zeggen dat als jij de veroorzaker van het ongeluk bent, dat jij daarvoor aansprakelijk wordt gesteld. Jij zal de schade dan moeten vergoeden, maar dat wordt dan gedaan door de verzekering die je daarvoor hebt afgesloten. Het veroorzaken van schade kan flinke bedragen opleveren en vaak is dat teveel om zelf te betalen. Daarom is het ook niet zo verwonderlijk dat een autoverzekering verplicht is gesteld. Immers kan bij een ongeluk niet alleen materiële schade ontstaan, maar ook letselschade.

Dekking voor wettelijke aansprakelijkheid is verplicht

De autoverzekering is onverdeeld in een aantal delen. Je kan dan ook een verzekering afsluiten die heel basic is, maar ook een verzekering die meer schade dekt. Dit zie je uiteraard wel terug in de premie die je moet betalen voor je verzekering. De basisverzekering die iedereen moet hebben heeft te maken met de wettelijke aansprakelijkheid. Die is voor iedereen verplicht en dekt de financiële schade die jij hebt aangericht. Mocht je schade hebben opgelopen met je eigen voertuig, dan is deze niet gedekt.

Vergoeding voor schade aan eigen auto

De tweede optie die je kunt kiezen is WA + Casco. Naast de wettelijke aansprakelijkheid krijg je ook schade vergoedt aan je eigen auto. Dat wil zeggen, schade die is ontstaan door brand, bliksem of storm. Ook diefstal zit bij deze verzekering in. Wil je optimaal verzekerd zijn, dan kies je voor WA + volledige Casco. Dan ben je optimaal verzekerd en wordt ook alle schade aan je eigen auto gedekt. Dit heet ook wel een allrisk verzekering.

Factoren bepalen hoogte van de premie

De autoverzekering mag dan wel verplicht zijn, maar de keuze aan verzekeringen is enorm. Alleen de minimale dekking moet wettelijk verzekerd zijn. Het is verstandig om verzekeraars met elkaar te vergelijken, gezien de voorwaarden en premies enorm verschillen. De premie die wordt vastgesteld voor je verzekering is afhankelijk van een aantal factoren. De cataloguswaarde van de auto, je eigen leeftijd, het aantal schadevrije jaren en het aantal kilometers dat je rijdt. Al deze factoren hebben invloed op de korting die je krijgt op je premie. Dit heet ook wel de no-claim korting, die je in de loop der jaren kunt opbouwen

Strafbaar zonder verzekering

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten. Zonder een verzekering ben je strafbaar en boetes hiervoor kunnen flink in de papieren lopen. Bij volledige en beperkte cascoverzekering wordt vaak een eigen risico gehanteerd. Wanneer je een kleine schade hebt opgelopen, is het soms verstandiger om deze zelf te betalen. Bijvoorbeeld als de premie omhoog gaat als gevolg van een daling van de no-claim korting. Wanneer je een autoverzekering afsluit, vergelijk dan verzekeraars met elkaar. Zo kan je zien welke verzekeraar voor jou het voordeligste is.