Uitvaartverzekering afsluiten

Op een bepaald punt in je leven is het handig om naar een uitvaartverzekering te gaan kijken. Het is handig om dit al vroeg in je leven te doen. Je weet namelijk nooit hoe je leven gaat lopen en op dat moment is het fijn om al een uitvaartverzekering te hebben. Met een uitvaartzekering worden alle of delen van de kosten van je crematie of begrafenis verzekert. Dit is voor nabestaanden erg prettig. Het verschilt per verzekeraar waar de kosten heengaan. Soms krijgen nabestaanden een uitkering en soms gaan worden de kosten rechtstreeks verzekerd en betaalt aan de instantie die de uitvaart verzorgt.

Verdere werking uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering afsluiten kun je dus beter zo snel mogelijk doen. Zo weet je zeker dat het voor je geregeld is. De verzekering draagt bij aan een mooi afscheid voor je nabestaanden. Een uitvaartverzekering is op je eigen wensen aan te passen. Je kunt zelf kiezen voor het bedrag dat je wilt verzekering, dit kan een aantal duizend euro zijn of zelfs meer. Je hebt ook de keuze tussen meerdere soorten uitkeringen, zoals een dienstpakket of een uitkering in de vorm van geld. Daarnaast kun je ook zelf kiezen in welke tijd je de premie blijft betalen en dit kun je dan via een automatisch incasso makkelijk over blijven maken.

Verschillende soorten polissen

Als je een uitvaartverzekering wilt gaan afsluiten, maak je een keuze tussen drie verschillende polissen. Afhankelijk van je wensen en voorkeuren past een van de drie polissen het beste bij je. Hieronder hebben we de soorten polissen onder elkaar gezet en samen met plus- en minpunten uiteen gezet.

De natura polis

Als je gebruik gaat maken van een natura polis, dan bepaal je vooraf al erg veel over je uitvaart. Je besluit over welke diensten en goederen worden verzekerd door de verzekeraar. Bij de uitvaart wordt dan alles geregeld en betaald door de verzekeraar en besproken met de onderneming die de uitvaart mee regelt. Het voordeel hiervan is dat de premie laag is dan de kapitaal polis. Wel heb je maar weinig keuze en kun je je uitvaart niet helemaal naar eigen idee invullen.

De kapitaal polis

De tweede optie is een kapitaal polis. Bij een kapitaalverzekering, dat ook wel geldverzekering wordt genoemd, krijgen de nabestaanden na het overlijden een bepaald bedrag uitgekeerd. Hierbij gaat het om het bedrag dat je zelf uit hebt gekozen om te verzekeren. Dan kunnen de nabestaanden met het geld de uitvaart regelen. Hierbij heb je dus meer vrijheid voor de invulling van de uitvaart. Hierbij betaal je vaak wel meer premie dan bij een natura polis.

Combinatie kapitaal en natura polis

Je kunt ook gaan voor een combinatie van beide polissen. Hierbij verzeker je de belangrijkste goederen en diensten van tevoren en de rest kun je met een kapitaaluitkering betalen. Dit is een erg flexibele optie, maar hierdoor vaak wat duurder. Je betaalt dus meer premie, maar je kunt wel meer keuzes maken en de premie is vaak een goede prijs voor wat je ervoor terugkrijgt.

Uitvaartverzekering vergelijken doe je bij Uitvaartverzekeringwijzer.