Zorgverzekering

Een zorgverzekering afsluiten, overstappen of blijven?

Ieder jaar hebben we in Nederland de mogelijkheid om voor het einde van het kalenderjaar over te stappen naar een andere zorgverzekering. Er zijn mensen die jaren bij dezelfde zorgverzekering blijven. Dit kan omdat ze de service waarderen, de manier waarop ze declaraties in kunnen kijken prettig vinden of omdat hun zorgbehoefte en de mate van verzekering aan elkaar voldoen.

Een groep Nederlanders stapt ieder jaar over. Er zijn speciale vergelijkingssites waarop je kunt invullen welke dekkingswensen je hebt en hoe hoog je eigen risico is. Aan de hand hiervan rekenen deze sites het maandbedrag voor je uit. Ook geven deze sites een overzicht van hoeveel de verzekering kost per verzekeraar. Er kunnen flink wat verschillen in prijs zitten, maar ook in wat een verzekeraar wel of niet (volledig) dekt. Goed inlezen is hierbij erg belangrijk.

Er zijn ook mensen die nieuw in Nederland zijn en dan een zorgverzekering voor het eerst afsluiten. Of jongeren die 18 worden en dan niet langer verzekerd en bijgeschreven zijn op de polis van hun ouder(s). Wat is verstandig om dan op te letten? In dit artikel willen we je er meer over vertellen.

Eigen risico bepalen

Allereerst is het van belang dat je nadenkt over de hoogte van je eigen risico. Dit is in Nederland in 2021 €385,- Als je veel zorg gebruikt, bijvoorbeeld door een chronische ziekte, dan is het verstandig om je eigen risico op zijn laagst te zetten. Dit omdat je eerst je eigen risico betaalt, voor de verzekering zorg vergoedt. Stel dat een behandeling in het ziekenhuis €500,- kost. Dan betaal je eerst dus €385,- bij het laagste eigen risico. De rest en alle andere behandelingen die onder het eigen risico vallen, zijn voor de verzekeraar. Je kunt een eigen risico tot een hoogte van €885,- zelf bepalen. Je krijgt korting als je het eigen risico aan het begin van het kalenderjaar in één keer zelf voldoet. Ook zijn er mensen die bewust kiezen voor een hoog eigen risico, dit omdat ze dan maandelijks korting krijgen op hun premie. Ze betalen dus een lagere maandpremie dan mensen met een laag eigen risico.
Jonge mensen die weinig gezondheidszorg nodig hebben, maar lage lasten prettig vinden, kiezen daarom vaak voor een hoger eigen risico.

Basisverzekering en aanvullend verzekeren

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de basisverzekering en de aanvullende verzekering. Onder de basisverzekering valt sowieso de huisartsenzorg. Ga je dus voor klachten naar de huisarts? Dan valt dit onder de basisverzekering.
Bezoek aan hulpverleners als de fysiotherapeut, orthodontist en tandarts vallen niet onder de basisverzekering. Je kunt er wel voor kiezen om dit als aanvullende verzekering te kiezen. Stel dat je veel gaatjes hebt en geregeld een wortelkanaal nodig hebt. Dan kan een aanvullende verzekering op de tandarts je geld besparen. Als je kiest voor een verzekering die de kosten tot €500,- voor je dekt, worden je maandelijkse premiekosten wel hoger. Daar tegenover staat dat je niet ineens een bedrag van €500,- hoeft te betalen. Een aanvullende verzekering bij de fysiotherapeut werkt vaak met het aantal sessies dat vergoed wordt. Reken altijd na of de aanvullende verzekering je geld bespaart of juist extra kosten geeft.

Verzekering is alleen te wijzigen als je zwanger bent

Na de wettelijke bedenktijd van 30 dagen kun je in een nieuw kalenderjaar je zorgverzekering niet meer wijzigen. Als je dus ineens veel zorg nodig hebt voor je rug en je niet de aanvullende verzekering bij de fysiotherapeut hebt, betaal je dit gedeelte dus zelf. Er is één uitzondering: als je zwanger bent, kun je de verzekering wel wijzigen. Dit om de kraamhulp en eventuele ziekenhuisbevalling zo mogelijk te maken en goede zorg te verlenen.